Belépés

Elfelejtetted a jelszavad? Kattints ide!

                                                               

                                         TAPÉTA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HOGYAN TAPÉTÁZZUNK?

Képes tapétázási segédlet Vlies tapétákhoz: 

http://wallmaxx-tapeta.blog.hu/2016/10/23/vlies_tapeta_ragasztasa_lepesrol_lepesre#more11831373

Vásárlás után, még a feldolgozás előtt végezze el a tapéták azonos gyártási –Artikelnummer - és színszámának -Anfertigungsnummer- ellenőrzését. Ha véletlenül a gyártási szám igen, de a színszámok nem egyeznek, a különböző színszámú tapétákat különítse el a többitől és azokat más fényhatású falfelületen önmagában használja fel. Egyszerre mindig maximum 3 tekercs tapétát szabjon le, és ragasszon fel, mert bármilyen minőségi kifogás esetén ez a maximális mennyiség, amit a gyártók megtérítenek! A tapéta csomagolásán belül található tájékoztató címkéket a tapétázás befejezéséig őrizze meg.

Figyelem! A tapétagyártók utasítása szerint nem elfogadott munkafolyamat, előre az összes tapéta leszabása, majd azután az összes leszabott csík ragasztózása. Mindig egyszerre maximum 3 tekercset bontson ki, kivéve, ha a tapétatekercseket szárazon le/áttekerve ellenőrzi azokat és azután szabja méretre. 
 
A tapétázandó felületnek az öt alapfeltételnek kell megfelelnie: sima, száraz, pormentes, stabil és nedvszívónak kell lennie. Ezen felül ajánlott az egységesen világos árnyalatú falfelület.
A tökéletes tapétázási végeredmény eléréséhez elengedhetetlen a falfelület szakszerű előkészítése.
 
Glettelésnél használjon jó minőségű, száradás után világos színű glettanyagot, az előírásnak megfelelően bekeverve. Az egységes, világos - fehér, tört fehér- színű és foltmentes glettelés különösen világos árnyalatú vlies tapéták esetében elengedhetetlenül fontos.A régi tapétát és a nem stabil falfelületi részeket minden esetben távolítsa el, a falrepedéseket töltse ki. Erősen szennyezett, előzőleg sötét falfestékkel festett, vagy előzőleg különleges festékkel kezelt, vagy gyaníthatóan erősen nikotinnal átitatott falfelületeknél kaparószerszám vagy falcsiszoló gép segítségével minden esetben távolítsa el a felső réteget, majd a fal glettelése után használjon falerősítő kötőoldatot.
Ennek teljes száradás után végezzen egy próbaragasztást. A próbaragasztás eredménye a tapétaragasztó teljes kiszáradása –átlagosan 12óra- után tekinthető véglegesnek. 
A falfelületnek nem csak simának, hanem teljesen egyenesnek is kell lennie. Ezt, egy minimum 2m hosszúságú vízmértékkel ellenőrizheti.
Ne feledje: a reklamációk nyolcvan százaléka, a nem megfelelő falelőkészítésre vezethető vissza!
A tapétaragasztót előírás szerint hidegvízben, folyamatos keverés közben csomómentesen keverje el. A tapétaragasztó állaga csak akkor megfelelő, ha csomómentes, a keverőedény alján nincsenek fel nem oldott szemcsék, és a ragasztó sűrűsége megfelelő! Soha ne tegyen a tapétaragasztóhoz több vizet, mint amit a gyártó a doboz használati utasításán feltüntetett, a megfelelő mennyiséget mérőedénnyel mérje ki. Különösen nehéz tapéták esetében, az előírtaktól eltérően 10%-al több víztartalom is már gyengébb, nem megfelelő ragasztó erősséget eredményezhet. Simább és letisztult ragasztót kap, ha tapétázás előtt már két-három órával feloldja a tapétaragasztót. Glettelt, nagyon száraz és nedvszívó falfelületek esetében, higított tapétaragasztóval kenje be a falfelületet, a fal szerkezeti porózusainak lezárása végett. Az ehhez szükséges keverési arányt a tapétaragasztó csomagolásán találja meg.
Mindig a tapétákhoz megfelelő ragasztót, a megfelelő keverési arányban használja!
 
Ajánlott ragasztók:
     Papírtapétákhoz:  Metylan normal, Pufas normal  
     Vinyl tapétákhoz: Metylan spezial, Marburg spezial    
     Vlies tapétákhoz: Metylan direct, Marburg vlies
Nehéz tapéták esetében,ha a felület megkívánja, használjon készre kevert diszperziós tapétaragasztót, ami ugyan költségesebb, de a leghatékonyabb megoldás.
CMC ragasztó használatát nem javasoljuk,mert arra a legtöbb gyártó nem vállal garanciát. 
 
Szabja le a tapétacsíkokat úgy, hogy a mért magasságra hagyjon rá legalább 8-10cm-t és ügyeljen a mintaillesztésekre is, sorrendben számozza be azokat illetve jelölje be a mennyezet felé eső részüket. Normál papírtapéták esetében kenje be a leszabott csíkokat tapétaragasztóval majd szakszerűen összehajtva az anyagvastagságtól függően, ragasztás előtt 3-10 percig pihentesse azokat. Csak annyi tapétacsíkot kenjen be, amennyit a felragasztási munkafolyamat alatt fel is tud használni, mert a sokáig pihentetett tapétacsíkok összeragadhatnak és deformálódhatnak.
 
Vlies tapéták esetében a falfelületet ragasztóhenger segítségével ragasztózza be, majd függőlegesen beállítva, tegye rá az első leszabott tapétacsíkot. A tapétaragasztót- viles tapéta esetében is- tapétázó géppel vagy tapéta ragasztózó kefe segítségével a tapéta hátoldalára is felhordhatja,azután pihentetési idő nélkül ragaszthatja azokat.
Az első csík függőleges beállítását megteheti kétméteres vízmérték mellett húzott vonallal vagy lézeres szintmérő segítségével is.
Az első tapétacsík függőleges beállítása nagyon fontos, ez a munkafolyamat a további eredményre is kihatással van, ezért türelmesen és pontosan dolgozzon, és ellenőrizze, hogy a tökéletesen függőleges beállítás a mennyezettől egészen a padlóig megmaradjon, és ne legyen benne kifli forma. A felragasztott tapétacsíkokat tapétázó henger segítségével simítsa a falfelülethez és ezzel egyidejűleg tolja ki a tapéta alá szorult levegőbuborékokat. A felesleges tapétaragasztót benedvesített szivacs vagy törlőrongy segítségével laza és itató mozdulatokkal azonnal távolítsa el a tapéta széleiről.
A túlzásba vitt ragasztómennyiség ugyanolyan káros lehet mint a kevés ragasztó használata!
 
Szövet, textil vagy bársonyfelületű tapéták esetében különösen ügyeljen az illesztéseknél kifolyt tapétaragasztóra, mert az a tapéta felületi szövetstruktúrájába hatolva nagyon nehezen mosható le, foltossá válhat vagy száradás után a tapétán átüthet.
Figyeljen arra,hogy a két tapétacsík illesztésénél keletkezett felesleges és kifolyt ragasztót ne hordja vissza a tapéta felületére sem ronggyal sem a tapétázó kefével. Érdemes ezért tapétázó szerszámait minden tapétacsík felragasztása után folyamatosan lemosni és tisztára törölni. Ugyanez vonatkozik a tapétázó asztalra is.
 
Ügyeljen rá, hogy ne nyújtsa meg a tapétát, mert száradás után visszanyerheti eredeti méretét és az illesztéseknél hézag keletkezhet! A tapéta simításához ne használjon durva sörtéjű kefét.
A tapétacsíkokat átfedés nélkül, pontosan egymás mellé ragassza. Minél tökéletesebben készítette elő a falfelületet, annál könnyebb dolga lesz most. Nyílászárók felett és alatt az összevágásos technikát alkalmazza! A tapéta száradása után, másnap – a nyílászárók körül, mennyezet alatt- vágja le a túlszabott tapéta maradékokat. Használjon mindig új vágószerszámot és egy hosszabb vonalzót, az eredmény így lesz tökéletes.
Tapétázáskor ügyeljünk a helyiség hőmérsékletére. Télen, hideg fűtetlen 18C-fok alatti helyiségben nem ajánlott tapétázni. Ha alacsony a hőmérséklet, a tapétaragasztó nehezen vagy egyáltalán nem tud kiszáradni és a tapéta foltos lehet.
Ne használjon keverőlapátos hősugárzót vagy ventillátort a falra irányítva, a tapétaragasztó gyorsabb száradásának elősegítésére, mert az ilyen típusú túlságosan gyors száradás következményeként a tapétacsíkok közt feszültség és hézag keletkezhet, majd a falról el/leválhat.
Tapétázási munkálatokra az ideális levegőhőmérséklet a 20-24 Celsius-fok. A munkálatok idejére és a ragasztó teljes száradásáig kerüljük a huzatot.
Ha a tapétázással a konnektorokhoz, aljzatokhoz ér, ne felejtse el áramtalanítani azokat!
 
Ne feledje: mindig pontosan, szakszerűen dolgozzon, ha nem boldogul, hívjon inkább szakembert!
Sikeres munkát és sok örömöt kívánunk a végeredményhez!
 
Ez a használati utasítás nem helyettesíti egy szakvizsgázott szobafestő-mázoló- tapétázó szakember tudását, hanem irányt mutat a helyes tapétázási munkafolyamatokra. A képzett szakember rendelkezik azokkal a szakmai tudásokkal és tapasztalatokkal, amire a helyszínen a helyes munkafolyamatok és technikák kiválasztásához szükség van.
 
készítette:
a Wallmaxx KFT az AS-creation, a rasch, a Marburg és a Portofino tapétagyárak iránymutatásai alapján.
a szöveg frissítve: 
 
Budapest, 2017. augusztus 10.                      
                                                                       Wallmaxx KFT   
                                                                  Iroda/Office: 1146 Budapest
                                                                  Hermina út 35.
                                                                  Asz:13509114-2-43
                                                                  www.wallmaxx.hu
                                                                  info@wallmaxx.hu
                                                                  Tel: 06 20 7771588